Дехто називає це різдвяним пирогом або солодким хлібом — італійці називають це хлібом, і тільки так. Перший запис про Панеттоне міститься в італійсько-міланському словнику 1839 року. Панеттоне вважається доморощеним ломбардським делікатесом з 19 століття, коли кулінарні книги, такі як Nuovo cuoco milanese economico Джованні Феліче Лураскі 1853 року , помістили дані оригінального рецепту в околиці Мілана.

 

Італія виробляє понад 7100 тонн панеттоне щороку, приблизно десять відсотків яких продається на міжнародному ринку . Солодкий хліб є джерелом національної гордості та є настільки великою справою, що в 2005 році він став автентичною італійською стравою згідно з італійським законодавством.

 

За словами Італійського журналу , за знаменитим хлібом є навіть солодка історія кохання: «Поширена легенда про дворянина на ім’я Угетто, який закохався в Адальгісу, доньку пекаря, чий бізнес переживав важкі часи. Сім'я Угетто була незадоволена його вибором і заборонила йому одружуватися з такою скромною дівчиною.Щоб і далі бачитися з коханою, Угетто, переодягнений, влаштувався на роботу в пекарню, де одного разу купив масло і цукор і додав до тіста для хліба.  Солодкий хліб Угетто став популярним, і збиткова пекарня незабаром почала набувати популярності серед містян, що не могло не сподобатись Адальгісі. Щоб продовжувати радувати її, одного разу під Різдво він додав до суміші цукати та родзинки, і популярність його хліба перевершила все, що пекарня коли-небудь виробляла раніше. Продажі тішили не тільки власника пекарні, а й Угетто, адже насправді солодкий хліб став настільки популярним, що його сім'я змирилася і дала дозвіл парі одружитися. 

Але як його їдять італійці?

Коли приходить час насолодитися шматочком Панеттоне, це можна зробити декількома способами: дехто подає його з маскарпоне — м’яким італійським вершковим сиром. Інші віддають перевагу з розтоплени шоколадом , але як кажуть італійці найкраще то смакує з  crema inglese - легкий заварний крем, який використовується у профітролях або заварних тістечках.

Панеттоне — це дуже смачно, тож він вам обов’язково сподобається незалежно від того, як його готують і подають. Згідно з журналом Italy Magazine , деякі люди люблять його з кавою вранці; інші віддають перевагу святковому хлібу з келихом вина Марсала або ігристого Москато ввечері після їжі.

 

Італійський журнал також зазначає: «Традиційний спосіб подачі панеттоне полягає в тому, щоб зняти паперову підкладку і нарізати батон зубчастим ножем, як торт, щоб отримати трикутні клини.

 

Одне попередження, яким би способом ви не подали свій солодкий хліб: італійці вважають нещастям знімати куполоподібну верхівку та споживати його окремо.